Julia78 » Specials » Onvruchtbaarheid iui en ivf
Julia78: Informatie van A tot Z

Onvruchtbaarheid, IUI en IVF

Onvruchtbaarheid, IUI en IVF Wat als zwanger worden niet vanzelf gaat? Dit gaat gepaard met veel onzekerheid, pijn en frustratie. Vaak ben je aangewezen op medische vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI, IVF of ICSI. Maar wat houden deze termen nu precies in en wat zijn de procedures? Hoe gaat een vruchtbaarheidsonderzoek of fertiliteitsonderzoek in zijn werk?

Wat als zwanger worden niet lukt?

Wanneer een zwangerschap uitblijft, ook al heb je het een jaar geprobeerd, en een fertiliteitsonderzoek (of vruchtbaarheidsonderzoek) hebt ondergaan, kan daaruit blijken dat IUI de eerste stap kan zijn in het medische proces om een zwangerschap tot stand te brengen. Meer ingrijpende behandelingen zijn IVF en ICSI. Wat deze behandelingen inhouden en hoe een fertiliteitsonderzoek verloopt, kun je lezen in deze special.

Het vruchtbaarheidsonderzoek of fertiliteitsonderzoek

Wanneer je een kinderwens hebt, maar het na een tijdje nog niet is gelukt om zwanger te worden, kun je een zogenaamd vruchtbaarheidsonderzoek of fertiliteitsonderzoek uit laten voeren. Dit onderzoek kan uitwijzen of er een medische reden voor het uitblijven van een zwangerschap is.

IUI: wat is intra uteriene inseminatie?

IUI is een afkorting die staat voor Intra Uteriene Inseminatie. IUI is een vruchtbaarheidsbehandeling, waarbij het bewerkte zaad van de man door middel van een katheter rechtstreeks in de baarmoeder van de vrouw wordt gebracht. De bewerking van het zaad van de man vindt plaats in een laboratorium, en daarbij worden de meest optimale zaadcellen er uit gefilterd. Deze worden binnen een zeer kort tijdsbestek ingebracht in de baarmoeder van de vrouw, om zo veel mogelijk kwaliteitsverlies tegen te gaan. Omdat de zaadcellen rechtstreeks in de baarmoeder worden gebracht, hoeven deze niet eerst langs de baarmoedermond en zijn daardoor dichter bij de te bevruchten eicel.

IVF: wat is in vitro fertilisatie?

IVF is een afkorting die staat voor in vitro fertilisatie. In vitro betekent in glas en fertilisatie is bevruchting. Letterlijk betekent het dus bevruchting in glas ofwel reageerbuisbevruchting. Een eicel en een zaadcel worden bij elkaar gebracht in een reageerbuis om een bevruchting tot stand te brengen. Als de bevruchting succesvol is, wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw.

ICSI: Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie

Een andere vorm van een IVF-behandeling is ICSI. ICSI is een afkorting die staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Een ICSI behandeling is vrijwel hetzelfde als een IVF-behandeling; alleen de procedure in het laboratorium is anders. Bij ICSI wordt er een geselecteerde zaadcel geïnjecteerd in het plasma van een eicel met een glaspipetje. Als er bevruchte eicellen ontstaan, worden er net als bij IVF maximaal twee embryo´s in de baarmoeder geplaatst, waaruit een zwangerschap kan volgen.
Het vruchtbaarheidsonderzoek

Het vruchtbaarheidsonderzoek

Wanneer je een kinderwens hebt, maar het na een tijdje nog niet is gelukt om zwanger te worden, kun je een zogenaamd vruchtbaarheidsonderzoek of fertiliteitsonderzoek uit laten voeren. Dit onderzoek k…
IUI: wat is intra uteriene inseminatie?

IUI: wat is intra uteriene inseminatie?

Wanneer een zwangerschap uitblijft, ook al heb je het een jaar geprobeerd, en een fertiliteitsonderzoek (of vruchtbaarheidsonderzoek) hebt ondergaan, kan daaruit blijken dat IUI de eerste stap kan zij…
IVF: wat is in vitro fertilisatie?

IVF: wat is in vitro fertilisatie?

Iedereen is tegenwoordig bekend met de term IVF. Maar wat is IVF nu precies en belangrijker nog, welke procedure moet je als stel ondergaan wanneer je in aanmerking komt voor IVF?
Gepubliceerd door Julia78 op 02-12-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!